Welcome!

Contoh Karangan UPSR: AKU SEBUAH BEG, by ANUSRII A/P RAJAH
Contoh Karangan UPSR
Name:N. Sembilan ANUSRII A/P RAJAH
Title:AKU SEBUAH BEG
2012-03-29 17:59
         AKU SEBUAH BEG SEKOLAH.NAMAKU'SWAN'.AKU DIPERBUAT DARIPADA KAIN YANG BERKUALITI TINGGI.WARNA AKU IALAH BIRU SEPERTI LAUT.AKU DAN KAWAN-KAWANKU DIPROSES DI KILANG BEG YANG TERLETAK DI IPOH.KILANG INI MEMPROSES PELBAGAI BEG SEKOLAH YANG BERBEZA WARNA,NAMA DAN SAIZ.  
         SETELAH SIAP DIPROSES,AKU DAN KAWAN-KAWANKU DIHANTAR KE KEDAI BEG DI SEBUAH BANDAR.KAMI DIBAWA OLEH SEBUAH LORI.AKU BERASA SANGAT SERONOK MENAIKI LORI TERSEBUT.DALAM PERJALANAN AKU DAN KAWAN-KAWANKU DAPAT PELUANG UNTUK MENIKMATI KEHIJAU-HIJAUAN DI LUAR.  
         SELEPAS SAMPAI DI SEBUAH KEDAI BEG,AKU DAN KAWAN-KAWANKU DITURUNKAN DARI LORI.SEMASA MENURUNKAN KAMI,KAMI BERASA SAKIT.SETELAH DITURUNKAN,KAMI DIANGKAT KE DALAM KEDAI DAN DISUSUN SEIRING DENGAN KAWAN-KAWAN BAHARUKU.AKU DIPAMERKAN UNTUK TATAPAN ORANG RAMAI.AKU BERASA SANGAT BANGGA.DIRIKU KELIHATAN LEBIH CANTIK.BANYAK ADA DATANG KE KEDAI.TETAPI TIADA SEORANG PUN HENDAK MEMBELIKU.  
         PADA SUATU HARI,SEORANG WANITA DATANG KE KEDAI INI.BELIAU HENDAK MEMBELI SEBUAH BEG UNTUK ANAKNYA.APABILA WANITA ITU MENOLEH KE BELAKANG,BELIAU MELIHAT KECANTIKKANKU.KECANTIKKKANKU MEMUKAU HATINYA.BELIAU MEMBELIKU DENGAN HARGA RM 50.00 LALU MEMBAWAKU PULANG KE RUMAHNYA.  
         AKU TELAH DIHADIAHKAN KEPADA ANAKNYA SEBAGAI SEMPENA HADIAH HARI JADI.DIA BERASA SANGAT GEMBIRA.NAMANYA IALAH DHEVINTHIRAN.DIA BERUSIA 12 TAHUN.SETIAP HARI PERSEKOLAHAN,DHEVINTHIRAN AKAN MEMBAWA AKU KE SEKOLAHNYA.DIA AKAN MELETAKKAN BUKU,KOTAK PENSIL,BOTAL AIR DAN SEBAGAINYA DI DALAMKU.APABILA SAMPAI DI SEKOLAH,AKU DILETAKKAN DI BAWAH LANTAI.APABILA DHEVINTHIRAN MEMERLUKAN BARANG DIA AKAN MEMBUKA ZIPKU.AKU BERASA GEMBIRA APABILA DHEVINTHIRAN MENGGUNAKAN AKU.  
         SEMASA CUTI SEKOLAH,DHEVINTHIRAN AKAN MENCUCI AKU.APABILA AIR PAIP MENYENTUH BADANKU AKU BARASA SEGAR.DHEVINTHIRAN MENJAGAKU SEPERTI MENATANG MINYAK YANG PENUH.  
         PADA SUATU HARI YANG CERAH,AKU DIBAWA KE SEKOLAH DHEVINTHIRAN MENDAPAT BANYAK BUKU NOTA.DIA MELETAKKAN DI DALAM BADANKU.LOCENG SEKOLAH BERBUNYI.AKU TIDAK DAPAT TAHAN KEBERATANNYA.AKU MENJERIT KASAKITAN TETAPI TIADA SESIAPA PUN YANG MENDENGARKU.AKU TERKOYAK DAN TIDAK BOLEH DIGUNAKAN LAGI.AKU DIBUANG KE DALAM TONG SAMPAH.AKU SANGAT SEDIH TETAPI AKU SANGAT BERTERIMA KASIH KERANA DAPAT BERKHIDMAT DENGAN ORANG SEPERTI DHEVINTHIRAN.
 

Submit a comment:

Name