Welcome!

Contoh Karangan UPSR: gotong royong amalan mulia, by hasrina gurlz
Contoh Karangan UPSR
Name:hasrina gurlz
Title:gotong royong amalan mulia
2009-02-11 16:05
Tujuan kami mengadakan aktiviti itu adalah untuk membersihkan kawasan rumah. Selain itu, aktiviti itu juga dapat mengeratkan hubungan antara ahli keluarga.

        Selepas menyediakan barang-barang keperluan, aktiviti gotong-royong pun bermula. Aktiviti-aktiviti yang kami adakan ialah menyapu lantai, mengelap tingkap, membersihkan longkang dan lain-lain.

        Bapa bertugas membersihkan longkang manakala ibu membersihkan dan mengemaskan almari dapur. Kakak saya pula menyapu lantai ruang tamu. Abang saya menyapu dan mengemop lantai dan bilik-bilik kami.

        Selepas itu, saya, kakak dan abang saya pergi mencabut rumput yang telah panjang di halaman rumah saya. Adik pula bertugas menyiram pokok-pokok bunga di halaman rumah supaya pokok-pokok bunga kelihatan segar. Ibu dan bapa bekerjasama menanam pokok bunga dan membubuh baja pokok-pokok bunga.

        Setelah menjalankan tugas-tugas itu, ibu menyediakan makanan ringan untuk kami sekeluarga. Kami menikmati makanan yang disediakan.

        Pada pukul 2.00 petang, aktiviti gotong-royong pun berakhir. Kami berasa letih tetapi gembira kerana kawasan rumah kami kelihatan bersih.


 

Submit a comment:

Name